Czosnek w proszku
Czosnek w proszku to nic innego jak suszone i granulowane warzywo, które na co dzień gości w naszej kuchni. Znane jest od wieków i mimo że przywędrowało do nas aż z Azji, gdzie występuje naturalnie, na stałe zadomowiło się w naszych tradycyjnych potrawach. Nie przez wszystkich jest lubiany. Podczas gdy jedni uwielbiają jego wyrazisty zapach w potrawach, inni stronią od niego, uważając woń za zbyt intensywną i nieprzyjemną.
Jakie zalety ma czosnek granulowany?
Czosnek w proszku niewiele różni się właściwościami od swojego świeżego brata. Podczas suszenia nie traci bowiem swoich składników, poza odparowującą wodą. Nadal intensywnie pachnie, co jest jego najistotniejszą kulinarnie cechą. Ale zachowuje też swoje prozdrowotne cechy. To oznacza, że nawet używając granulowanej wersji, dostaniesz właściwie pełny zakres korzyści. Pamiętaj, że nie musisz dodawać go do jedzenia dużo, a jego smak idealnie komponuje się z innymi popularnymi przyprawami.
Czosnek uznawany jest za naturalny antybiotyk. Stanowi babciny sposób na przeziębienia i infekcje. Wszystko dzięki szerokiej gamie witamin, minerałów i związków chemicznych, które wspomagają nasz system odpornościowy. Co więcej, pomaga w odrobaczaniu i doskonale wpływa na układ krwionośny, wspomagając miażdżycy, udarom czy chorobom serca. Dobrze wpływa również na trawienie.
Do czego wykorzystać granulowany czosnek?
Czosnek granulowany nie nadaje się na kanapki, ale sprawdzi się doskonale w innych, bardziej zaawansowanych potrawach. Doskonały jest do zup i sosów, bo poza smakiem nie pozostawia żadnych zbędnych pozostałości, w przeciwieństwie do świeżych ząbków czosnku. Świetny będzie też do wszelkiego rodzaju potrawek, leczo czy zapiekanek. W granulowanym czosnku możesz zamarynować mięso, a także dodać go jako przyprawę do sałatek.
Jeżeli nie lubisz jedzenia bez wyrazu, granulowany czosnek jest przyprawą, którą musisz zacząć stosować regularnie. Nadaje on intensywnego aromatu i smaku. Podkreśla idealnie smak potraw kuchni polskiej, nadając im staropolskiego, tradycyjnego charakteru.
Czosnek w proszku czy świeży?
Oczywiście świeża przyprawa ma nieco intensywniejszy smak i aromat. Posiada też trochę więcej składników odżywczych, więc jeśli masz dostęp do świeżej główki czosnku, nie ma potrzeby zastępowania go tym suszonym. Jednak ten w proszku zawsze jest pod ręką i jest dużo wygodniejszy w użyciu, a smak i działanie niewiele się różnią, więc jest to zdecydowanie przyprawa, która powinna w sproszkowanej formie na stałe zagościć w Twojej kuchni.